Instruments Virtuals

Els instruments són l’essència de la música. I també ho són en la música electrònica, en aquest cas en format virtual. Els instruments electrònics perden qualitat de cap tipus davant altres hardware.

Es poden dividir els instruments electrònics en tres bloc principals, els sintetitzadors, els samplers i les caixes de ritme. Pel seu funcionament també els dividim entre els que funcionen de manera autònoma pròpiament instruments virtuals. I els que estan integrats com a pluguin, allotjats en hosts i molt habituals en samplers i mòduls d’efectes.

Sintetitzadors

Són instruments musicals amb els que es poden crear o dissenyar sons basats en cert conceptes físics i utilitzant diverses eines i tecnologies que integren. Al néixer els sintetitzadors virtuals desapareix el factor analògic i tot es basa en conceptes informàtics.

Reacktor

És un sistema modular de síntesis immens, molt complex només apte per experts.

 

ni_reaktor_55_screenshot

Un boníssim exemple de les possibilitats del Reactor, un tutorial breu i bàsic però molt informatiu sobre el ventall de recursos del sistema.

ABSynth

Un sintetitzador diferent, ideal per crear ambients i generar sons especials o estranys. No arriba ni molt menys a les prestacions del Reacktor.

b_absynth4

Un exemple, un tema produït amb el sintetitzador, clara mostra que la plataforma res te a envejar al complex Reacktor.

Sampler

Sampler es una plataforma d’instruments que en molts casos te els mateixos conceptes que un sintetitzador però amb el so descarregat des d’un entorn analògic. Es trasllada a l’espai digital per tal de manipular-lo i editar-lo.

El Sampler es tant útil tant en la música com en el disseny de só ja que fa possible integrar qualsevol só imaginable en una cançó o projecte sonor.

El Sampler, permet disposar de diferents instruments que a diferència de que puguis pagar-tel i/o tinguis coneixements per a fer-los sonar com en una orquestra, el sampling es ideal ja que sovint es fa difícil diferenciar una llibreria digital, dels son dels instruments en els que es basa.

Kontakt

és el més famós i utilitzat dels samplers. Amb milers d’opcions per a crear tot el que t’imaginis. El gran ventall d’opcions fa que és tingui d’usar força per a dominar i aprofitar el seu potencial.

Native-Instruments-KONTAKT-4.2

Un exemple de les possibilitats infinites de kontakt també des de la creació própia de sons i instruments. El ventall i llibertat deixa a l’usuari obert a la seva imaginació per a crear qualsevol cosa.

Caixa de Ritmes

Els silenciadors software son els complements ideals per a qualsevol productor, es poden considerar l’ànima mateixa de la música electrònica. Existeixen varis tipus de caixes de ritmes igual que amb els sintetitzadors. Algunes sintetitzen sons, altre samplegen son i altres moldegen. A demés tota caixa de ritmes inclou un sequenciador sobre el que programar els ritmes de forma autònoma, alguns casos els sequenciadors son capaços de controlar 32 pistes i un total de 100.000 events.

Exemple tutorial cubase, creació de música a partir de caixa de ritmes de batería.

cubase-le-4-screenshot-big.142144956

Conclusió

El món electrònic, i específicament el camp musical és en una revolució constant. Es pot considerar que l’aparició de sintetitzadors, instruments virtuals i llibreries electròniques són l’equivalent al vídeo de plataformes com aftereffects o programes d’edició de vídeo i imatge. Són elements que han canviat completament la manera de treballar, produir i vendre les creacions d’artistes i professionals. Han estandarditzat la producció i fan que qualsevol persona amb un ordinador pugui crear obres artístiques o produccions sonores dignes dels mes grans estudis d’àudio i de les orquestres mes afinades del món. Evidentment aquesta obertura a la població porta un gran volum de producció mediocre i sobretot de falsos creadors que es limiten a usar de forma simple els nous programes. Es imprescindible estar al dia de les noves prestacions i plataformes que apareguin en el mercat tant de so com de vídeo ja que ens permetran reduir costos en la nostra producció, agilitzar i minimitzar el temps de treball i amb la gran particularitat també que totes aquestes produccions seran reproduïdes majoritàriament en mitjans digitals, que és on la població cada cop més consumeix els seus continguts audiovisuals.

Un petit exemple a nivell molt bàsic, una aplicació desenvolupada per Google. Jam with chrome es una aplicació que a la pròpia web ens permet crear una banda de mes de 19 instruments i fins a 3 usuaris simultanis. Un exemple de la simplificació i la senzillesa que demostren quant fàcil resulta crear avui en dia.

Webgrafia

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s