Open Sound Control: El substitut de MIDI?

A finals dels anys 70, amb la popularització de l’ús dels sintetitzadors analògics en la música, molts fabricants van decidir apostar per la producció en massa de sintetitzadors digitals. Tot i això, la incompatibilitat entre sistemes i components amb la que cada companyia fabricant interconnectava els seus productes era un problema a resoldre doncs cada marca ho feia de manera diferent.És per això que es feia necessari un llenguatge comú per sobre dels paràmetres que cada marca generava i implementava en els diferents instruments electrònics. És així com Dave Smith, president de la companyia Sequential Circuits, proposa, en un document dirigit a l’Audio Engineering Society, un protocol de comunicació estàndard que permetes interconnectar computadores, sintetitzadors, seqüenciadors, controladors i altres dispositius musicals electrònics així com compartir informació per a la generació de nous sons. El que proposa Dave Smith és l’estàndard MIDI, una espècie de partitura que conté informació en valors numèrics que, un cop interpretada, es tradueix en sons i música.

Font: Animaadversa.es

Tot i que el llenguatge MIDI es va inventar als anys 80, a dia d’avui continua sense pràcticament cap canvi. Un protocol amb trenta anys d’ús sembla fàcil de substituir i amb el temps comencen a aparèixer nous protocols que busquen millorar la funcionalitat del MIDI. Un exemple és l‘OSC (OpenSound Control).

Open Sound Control és un protocol obert que facilita la comunicació entre dispositius amb la capacitat de rebre o enviar dades per la xarxa ideat pel Center for New Music & Audio Technologies (CNMAT). El llenguatge OSC va ser desenvolupat amb l’objectiu d’acostar els beneficis de la tecnologia de xarxes al món dels instruments electrònics aportant un sistema de comunicació precís, flexible i que permetes la interoperabilitat entre diferents dispositius. Actualment existeix un ampli ventall d’implementacions de l’OSC com el processament de so i dades en temps real.

Tot i que OSC es presenta com una millora protocol de transferència d’informació que proposa MIDI, els canvis no són tan significatius com per estandarditzar el seu ús. Aquí la comparativa:

MIDI és tan ràpid com OSC

Quan s’envien arxius a traves d’Internet, els bits MIDI es mouen a la mateixa velocitat de dades que els bits dels arxius OSC doncs la velocitat de transport i enviament dades és el factor a tenir en compte i no tipus de protocol. En termes de rendiment, MIDI és més rendible perquè necessita menys bytes per fer-los comuns o equiparables a un OSC.

MIDI permet la creació de missatges propis i disposa de missatges predefinits

L’estructura de missatges OSC és dinàmica i oberta i permet la interoperabilitat entre diferents dispositius. Tot i aquest avantatge, MIDI, per maximitzar la interoperabilitat tot i ser un llenguatge de missatges predefinits, permet a qualsevol fabricant de programari o maquinari obtenir un identificador únic que els permeti crear missatges exclusius de qualsevol estructura i format i dirigir-se a qualsevol sistema.

MIDI ofereix una major interoperabilitat

Pel fet que són principalment predefinits és més fàcil dissenyar missatges MIDI que missatges OSC doncs aquests són més específics i no són l’estàndard actual. Hi ha més programari i maquinari compatible i que interoperen amb MIDI que amb OSC doncs a dia d’avui MIDI és encara el més utilitzat.

Tot i això OSC és un protocol que millora alguns aspectes de MIDI. MIDI necessita una interfície física com un cable per ser enviat mentre que OSC es transfereix, generalment, a traves d’Ethernet. Un altre avantatge és la lectura humana dels missatges a través d’un sistema semblant al de les URL o adreces a Internet.

Font: inventable.eu

OSC presenta un conjunt de prestacions interessants però difícilment desbancarà l’ús del protocol MIDI. Durant els últims anys han aparegut protocols nous amb intenció de substituir-lo amb fracàs estrepitós doncs tot i la seva invenció farà 30 anys MIDI continua sent la interfície digital estàndard entre els instruments musicals electrònics.

Webgrafia

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s