Hic et nunc

Vivim en un món en constants canvis. Els seus elements evolucionen d’una manera desenfrenada a les noves tecnologies i avenços en tots els àmbits. La música no és cap excepció. Internet és la font més utilitzada per escoltar música, però no només escoltar, també per veure concerts en directe via streaming o en diferit. Tanmateix, no només s’utilitza Internet, tenim mil i un dispositius i formats per escoltar música. I jo em pregunto, dins de tanta tecnologia hi ha lloc a l’essència de la música que pots viure en viu i en directe? Però abans hem de començar per la part més important dins la música; l’instrument. Si busquem al Diccionari de Llengua Catalana la definició és la següent: “Aparell emprat per a produir sons musicals. Instruments de corda, de vent, de percussió”.

instrumentos_musicales_orquesta

Per mi aquesta definició no és del tot correcte ja que crec que qualsevol objecte que produeixi un so pot utilitzar-se com instrument. Perquè en el moment que tu l’utilitzis com a tal, aquest objecte deixarà de tenir la finalitat primària que tenia. Tot i el meu pensament els instruments s’han separat per generes des de fa molt temps enrere. La més coneguda és la de corda, fusta, metall i percussió. Però Erich von Hornbostel i Curt Sachs van publicar el 1914 una classificació d’instruments musicals en el seu treball Zeitschrift für Ethnologie on tots i tenen lloc, on les tecnologies també en formen part. Crec que aquesta classificació és molt complerta perquè ha evolucionat com també han evolucionat els propis instruments, per tant, no s’ha quedat desfasada. El primer grups són els Idiòfons el so prové del mateix cos de l’instrument, serien casi tots els instruments de percussió tot i que els tambors serien del segon grup, els Membranòfons on el so és produït per una membrana. El tercer grup és el dels Cordòfons on el so és generat per la vibració d’una o més cordes. Piano, arpa, guitarra… entre altres. El quart grup són els Aeròfons, el so és produït per la vibració de l’aire. Aquest serien la trompeta, la flauta, el saxo… Aquesta classificació era la primera. Durant el segle XX es van adonar que faltava un grup, els Electròfons. El so es genera electrònicament com en un sintetitzador, guitarra elèctrica o theremín. Cal tenir en compte que dins de cada categoria d’instruments hi ha subcategories.

clasificación de instrumentos Sachs

En aquest post vull fer entendre que els instruments i els aparells poden canviar però el que no pot i és impossible de canviar és l’essència d’aquests. El concepte de Walter Benjemin hic et nunc que significa “aquí i ara”. Actualment podem escoltar la música a qualsevol lloc i qualsevol dispositiu. Com també, gràcies a tables o mòbils intel·ligents els quals tenen un munt d’aplicacions de diferents instruments o barreja d’aquests podem arribar a crear la nostra pròpia música. Inclús donant la sensació d’estar escoltant un grup de música i no una sola persona. Tot i això, l’energia, l’essència del viu i en directe, el poder gaudir de tocar o escoltar un instrument real és un altre concepte. El tenir la persona tocant davant teu et transmet molts sentiments que perdem a les gravacions. Per la persona que toca aquell instrument, també és molt diferent, poder sentir l’escalfor d’aquells que senten allà en viu el que ell està transmeten; o gravar a un estudi unes cançons davant dels seus tècnics o companys de grup.

kiss-pirotecnia-conciertosperu

En conclusió, per molt que evolucioni el nostre món o la tecnologia no podem deixar perdre l’essència de la música. Però ja no només la música sinó l’essència de viure el moment, aquí i ara, en tots els àmbits de la vida quotidiana.

Fonts utilitzades

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s