MP3, el format estàndard per excel·lència?

Vivim en una societat consumista, una època de canvis constants, un sense fi de renovar-se o morir. Tots aquests canvis tan ràpids creen un mercat que ens desborda d’opcions per escollir. El que ahir era la moda avui ha canviat, les bases i els estàndards són substituïts per altres millors i superiors. Tot i això sembla ser que la música n’és una excepció pel que fa a formats. Durant anys el MP3 és l’estàndard pel que fa als arxius de música.

En el món de l’àudio professional el PCM és i serà el format per excel·lència, pel seu domini de la codificació i la seva confiabilitat. No obstant, per a la música que tenim emmagatzemada als nostres reproductors aquest format no és aplicable, ja que ocupen molt d’espai. Per aquest motiu el MP3 va ser una gran innovació desenvolupada per Moving Picture Experts Group (MPEG) com a estàndard dins MPEG 1 Audio Layer 3, ja que comprimia l’espai i mantenia una bona qualitat d’àudio. Aquest format aprofita les carències del nostre sistema auditiu per eliminar dades irrellevants que permeten comprimir i reduir l’espai en una relació de 11:1 amb la qualitat sonora d’un CD. Això vol dir que un arxiu en WAV de 50 MB pesaria 5MB i tindria una qualitat mitjana/alta.

MP3 i MP4

Hi han moltes confusions relacionades amb el MP3 i el MP4. Molta gent veu al MP4 com el següent pas del MP3, però això no és així. Es tracta de formats diferents amb diferents històries i utilitats. El MP3 és un format de compressió utilitzat per a comprimir i emmagatzemar àudio. El MP4 va ser llançat per Global Music Outlet (GMO), és un MPEG-4. A diferència del MP3, és un format contenidor multimèdia utilitzat per emmagatzemar mitjans de molts tipus com àudio, vídeo, imatges, etc. El MP4 pot emmagatzemar àudio i vídeo que han sigut comprimits de forma diferent, de fet un arxiu MP4 pot ser àudio comprimit com a MP3. A més, el MP4 té un radi de compressió major al del MP3 amb una relació de 16:1 i conté el programa per a llegir els arxius incorporat. Tot i això, per crear arxius d’aquest format és necessari comprar el software corresponent a GMO, en canvi el MP3 és públic. Els dos formats tenen el seu ús i coses que són millors en un que en l’altre, depèn de la necessitat que es presenti.

Image

Altres formats

Existeixen molts altres formats d’àudio, alguns d’ells millors que el MP3. Llavors perquè el MP3 és el format per excel·lència? La resposta és molt senzilla, només cal que tinguem en conte 3 factors: la seva relació en quant a qualitat i espai, la compatibilitat amb els reproductors i Internet, i per últim, la seva popularitat des de fa anys. A continuació parlaré d’alguns formats en comparació al MP3 per il·lustrar aquesta teoria.

FLAC: Els formats lossless són qualsevol arxiu digital que redueixen la mida de l’arxiu sense pèrdua de dades, és el cas del FLAC (Free Lossless Audio Codec). Els lossless es basen en la predicció lineal, aprofiten els silencis i els llocs on la representació numèrica de l’àudio presenta repeticions reduint d’aquesta manera l’arxiu. A continuació teniu un exemple de comparació entre la codificació PCM (a dalt) i la codificació FLAC (a baix).

 Matias Greco

Matias Greco

Tot i això, els lossless apliquen una reducció molt menor a la dels formats lossy com el MP3 o WMA, però conserva la quantitat d’informació en la seva totalitat.

WMA: El Windows Media Audio és l’alternativa que ha creat Microsoft al format MP3. El WMA té unes prestacions similars al MP3 en quant a compressió i qualitat, però no resulten del tot compatibles amb alguns reproductors d’Internet.

OGG: El format OGG és una molt bona alternativa del software lliure al MP3 però encara falta acabar de desenvolupar-lo.

AAC: El AAC està basat en MPEG-2 i forma part de l’estàndard MPEG-4. Aquest format funciona de forma similar al MP3 i ofereix millor qualitat a velocitats de bits inferiors. Però el programari té una llicència més cara que el MP3 i, tot i ser de més qualitat, el MP3 el supera en consum. El AAC encara no gaudeix de la compatibilitat i la popularitat del MP3.

Image

Tot i que avui en dia existeixen formats molt millors que el MP3 aquest continua essent el més utilitzat per la seva compatibilitat, eficàcia i popularitat. Però com hem vist hi han formats com el AAC i el OGG que estan a un pas de superar al MP3 en tots els sentits i que segurament, dintre de poc, es convertiran en el nou estàndard més popular dels arxius d’àudio.

WEBGRAFIA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.