Què és el MIDI?

Què és?

La paraula MIDI fa referència a les sigles “Musical Instrument Digital Interface” ( Interfície Digital d’Instruments Musicals). El podríem definir com un protocol de comunicació serial que permet als ordinadors, controladors i altres tipus de dispositius musicals electrònics, comunicar-se i compartir informació pels sons. Conegut també com el protocol de comunicació estàndard utilitzat per intercanviar dades entre ordinadors, software i altres dispositius. Permet que la música i els sintetitzadors de so de diferents fabricants puguin comunicar-se entre si, enviant missatges (dades MIDI) a través de cables connectats als dispositius. Una cosa que ens pot portar confusió és que les dades MIDI no són sons digitalitzats, són una representació codificada de la música en forma numèrica.

midi cables

connexió cables MIDI

Diferències entre arxius d’àudio digital i arxius MIDI

En aquest post em centraré principalment en veure i analitzar les diferències que hi ha entre els arxius d’àudio digital i arxius MIDI. Es tracta d’un món molt complex, amb moltes coses per explicar sobre els arxius MIDI degut a la seva rellevància que estan tenint últimament, com pot ser el llenguatge que s’utilitza o els diferents components que el formen (diversos cables, tant d’entrada com de sortida) entre d’altres.

En contrast amb les dades MIDI, les dades d’àudio digital són la representació real d’un so, emmagatzemat mitjançant el Format d’Àudio Digital (PCM). Les dades digitals representen l’amplitud instantània o intensitat d’un so en períodes petits de temps. Degut a que no depenen del dispositiu, els sons d’àudio digital sonen igual en totes les vegades que es toquen, però fent que aquesta coincidència ocupi grans arxius d’emmagatzematge de dades.

midi aparells

connexió aparells MIDI

Els arxius MIDI no són del tot iguals am els arxius d’àudio digital com poden ser els WAV. Aquests, contenen so real gravat de forma digital a partir de la captura de milers de mostres per segon, mentre que la música MIDI conté només instruccions sobre la manera de tocar un instrument.

Una altra gran diferència que els fa molt significatius és que en els arxius d’àudio digital  poden arribar a necessitar milions de bits per poder emmagatzemar alguns minuts de música, mentre que els MIDI només necessiten uns pocs mils de bits per poder reproduir música durant hores. El fet de que siguin tant petits, permet no fer servir molta RAM ni espai en els discs durs.

Una altra de les característiques que el formen és que et permet editar-lo, fet que podem manipular l’instrument que es toca, la duració d’una nota, la intensitat del so… Ens permet editar fins a una sola nota individual. Es poden manipular de diverses maneres els detalls més petits d’una composició MIDI, impossibles amb l’àudio digital.

A continuació es pot veure un video de com funciona:

Es pot canviar el to d’una seqüència musical MIDI sense canviar la mida de l’arxiu ni perdre la qualitat de l’àudio original.

midi iphone

MIDI per iphone

Com no podia ser menys, també podem trobar MIDI en els dispositius mòbils. A continuació trobem un exemple de com s’utilitza amb un iphone, explicant-nos com funicona:

Conclusions

El protocol MIDI està revolucionant l’àudio digital, destacant unes característiques que el fan ser molt important com: la possibilitat d’emmagatzematge d’un so amb un espai molt més reduït o el fet de poder modificar el to sense alterar-se la durada ni la qualitat del so.

Tot i que en aquest post la descripció de què és el protocol MIDI ha set molt breu, a continuació poso un enllaç d’una tesi doctoral en que ens explica de forma més complexa i més detallada què és, com funciona, els llenguatges que utilitza…

http://bibdigital.epn.edu.ec/bitstream/15000/5227/1/T1317.pdf

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s