L’arxiu mp3, el rei de la xarxa

Des de fa uns anys i gràcies a l’arribada de la web 2.0, la música a internet és un dels grans exponents del món digital. Combinat amb l’expansió de les xarxes socials, han aparegut en els darrers anys múltiples plataformes per escoltar música en streaming com Spotify, last.fm, myspace, Deezer… etc.

Tot i així els usuaris sempre se les han empescat per escoltar i compartir música a la xarxa començant amb el Napster, un servei pioner de distribució P2P, passant per l’Ares i l’emule i acabant amb el Youtube. D’aquesta manera disfrutem de la música a la xarxa diàriament, però com ha estat possible això? Sens dubte, un dels exponents de l’èxit i les infinites possibilitats que han nascut a la xarxa és gràcies al format mp3.

mpeegEl tipus d’arxiu mp3 neix a raó del MPEG, o el que es el mateix, Motion Pictures Expert Group, un grup de treball liderat per Hiroshi i Leonardo Chiariglione que es va formar al 1988 per establir els estàndards d’àudio i vídeo.

L’mp3 és una especificació de l’Mpeg-1 (1992), capa 3 (Layer III). Les seves característiques, un format comprimit que millora la qualitat a una velocitat de bits més baixa és el principal motiu del seu èxit. A la xarxa prima la rapidesa i la quantitat sobre la qualitat, la gent prefereix tenir 100 cançons a una qualitat de so mitjanament bona a tenir-ne 10 en la millor qualitat possible, si a això es suma que el temps d’espera per baixar o escoltar per streaming una cançó amb mp3 és menor, per el pes de l’arxiu, al que seria escoltar la mateixa cançó amb un format original, ja tenim la fórmula d’èxit.

Què és l’mp3? El professor Gorka J. Palacio ho explica breument

ipodSi parlem de l’èxit de l’arxiu mp3, s’ha de fer menció obligada a Apple. Tot i que no van crear el primer reproductor d’mp3, va revolucionar l’industria musical quan a l’any 2001 va treure al mercat l’iPod. L’exitós producte del desaparegut Steve Jobs ha estat clau per transformar el format en un format de masses. Tot i que inicialment no estava disponible per Windows, un cop adaptat a aquest sistema operatiu el producte d’Apple es va transformar en el reproductor de música de referència, creant a l’instant un ampli mercat de competidors en que tothom feia servir el format mp3. D’aquesta manera el format Mp3 recolzat per la gent s’imposà fruit de l’ús habitual a altres formats proposats per grans empreses com el “wav” de Windows o “Atrac” de Sony. És un cas que tindria paral·lelismes en el món digital amb batalles com la del VHS contra Beta i Blu-Ray contra HD-DVD en que l’èxit d’un acaba definitivament amb la vida de l’altre en el mercat i en el consum

Quin és el futur d’aquest format? tot i que en aquesta era digital de canvis mai es pot donar res per etern ja que sempre hi ha canvis en els hàbits de consum es pot dir que aquest format no sembla que, de moment, pugui ser substituït per cap altre. Els telèfons mòbils intel·ligents, els Smartphones han substituït els reproductors de música ja que integren aquesta funció de reproduir dins el propi dispositiu, tot i així, els arxius musicals segueixen sent exactament els de sempre i la gent segueix preferint la quantitat de cançons a la qualitat del so

Enllaços externs

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.